Gastro posude (GN) postale su nezamjenjive kada je riječ o pohrani, posluživanju ili termičkoj obradi hrane u profesionalnim konvekcijskim pećnicama. Izrađuju se od raznih materijala te dolaze u nekoliko standardiziranih veličina.

Iako se polipropilen sve češće nameće kao idealni materijal za izradu gastro posuda/tava, nehrđajući čelik još uvijek donosi brojne prednosti u smislu kuhanja/pečenja i posluživanja hrane. Osim toga, inox je kvalitetan i izdržljiv materijal koji osigurava vrhunsku kvalitetu i dugovječnost gastro posuda.

Tako, danas u ponudi postoje:
– polikarbonatne (prozirne posude za čuvanje tople ili hladne hrane i namirnica, temperatura -40°C/+110°C);
– polipropilenske (za čuvanje i transport hrane, pogodne i za mikrovalne pećnice, temperatura -40°C/+80°C, s poklopcima u bojama (bijela, žuta, crna, crvena, zelena, prozirna) radi jednostavnijeg slaganja namirnica);
– posude/tave od nehrđajućeg čelika (inox 18/10) (za čuvanje hrane, kuhanje/pečenje, posluživanje, transport hrane);
– emajlirane posude/tave (kuhanje/pečenje, posluživanje, transport hrane).

Gastro posude/tave (GN) dolaze u svojim standardnim veličinama; lagano se odlažu na police jer se slažu jedna u drugu čime se osigurava jednostavna organizacija i snalaženje u kuhinji.
Mogu biti rupičaste, npr. iskoristivo kod kuhanja povrća, također u njih se može umetnuti rupičasti uložak za cijeđenje hrane, na njih se mogu ugraditi ručkice za jednostavnije rukovanje. Svi tipovi posuda/tava imaju i pripadajuće poklopce koji se kod inox modela mogu dodatno izrezati za npr. grabilice, vilice i slično, kako bi poklopac što bolje zatvarao gastro posudu.

Sve gastro posude (GN) (inox, emajl, polikarbonat, polipropilen) mogu se prati u profesionalnim strojevima za pranje suđa, ne zadržavaju mirise i održavaju visoke higijenske standarde u profesionalnoj kuhinji.